Wrocław, ul. Obornicka 235/237, tel. 608 41 66 41, Adres e-mail: dostawa.fresh@gmail.com
0,00 

Porady

Witamy naszych Klientów i zapraszamy do ugotowania przepysznej azjatyckiej zupy 🙂

Wszystkie składniki do ugotowania tej zupki dostępne w naszym Fresh Esklepie, oprócz mięska 🙂

ZUPA CHIŃSKA Z GRZYBKAMI MUN 😋🍜

SKŁADNIKI:
marchew x 2 szt (duże)
papryka czerwona x 1 szt
por x 1/2 -3/4 szt
cebula x 1 szt (duża albo 2 x małe)
czosnek x 3 ząbki
cebula dymka x 5 szt
makaron Chiński Tao Tao 100 g x 1 op
pędy bambusa 225 g House of Asia x 1 op
grzyby mun 30 g House of Asia x 1 op
sos sojowy Kikkoman x 3 łyż stołowe (plus do doprawienia)
bulion x 2 litry (drobiowo-warzywny/wołowo-warzywny)
jajko x 1 szt
pierś kurczaka podwójna x 1,5 szt (mięsko zakupcie w swoim lokalnym sklepie mięsnym)
pasta curry czerwona House of Asia × 1 łyżeczka
przyprawy: papryka ostra, pieprz, curry, imbir.

WYKONANIE:

1. Sos sojowy z przyprawami:
ostra papryka x 1 łyżeczka
pieprz x 1 łyżeczka
curry x 1 łyżeczka
imbir x 1 łyżeczka
sos sojowy x 2-3 duże łyżki,
łączymy wszystkie składniki ze sobą, odstawiamy.

2. Piersi kurczaka tniemy na cienkie paseczki i zalewamy sosem sojowym z przyprawami, odstawiamy do lodówki na całą noc albo na czas przygotowania dalszej części zupy.

3. Przygotuj bulion 2 litry (według uznania czy z mięsa i warzyw albo z gotowych kostek bulionowych).

4. Warzywa kroimy w słupki:
cebula dymka 5 szt
marchew 2 szt (duże)
papryka czerwona 1 szt
por 1/2 -3/4 szt
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki przecisnąć przez praskę

5. Kurczaka pociętego w paski w sosie sojowym z przyprawami podsmażamy uzyskując złoty kolor najlepiej na oleju sojowym, ale niekoniecznie, może być inny również.

6. Do wrzącego bulionu dodajemy:
warzywa pokrojone w słupki i czosnek przeciśnięty,
kurczaka podsmażonego,
bambuski odsączone z zalewy,
grzybki mun, które wcześniej muszą być namoczone by zmiękły (możemy je pociąć na mniejsze kawałki bo są dość długie).
Całość gotujemy 15 min.

7. Po tym czasie jeśli uznacie, że należy zupę doprawić to doprawiamy do smaku: imbirem, curry, ostrą papryką i koniecznie doprawiamy pastą curry czerwoną (1 łyżeczka), a jeśli chcemy bardziej słony smak to tylko doprawiamy sosem sojowym zamiast soli.
Zupa powinna być ostra 🙂

8. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 min, po tym czasie odlewamy wodę i kroimy na mniejsze kawałki.

9. Jajko roztrzepujemy z wodą (2 łyżki) i wlewamy do zupy ciągle mieszając.
I na koniec dodajemy makaron.

GOTOWE ! 👌🏼
SMACZNEGO 😋